KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Dnes byl vyhlášen stav nouze - co to znamená?

Dnes byl vyhlášen stav nouze - co to znamená?

Přidáno 12. 3. 2020
Platí od čtvrtečních 14 hodin po dobu 30 dní. Co stav nouze znamená v praxi?
▶️Zákaz akcí nad 30 účastníků
Od páteční šesté hodiny ranní se zakazují všechny veřejné i soukromé akce s účastí přesahující 30 osob. Týká se kulturních, sportovních či náboženských akcí, výstav i například veletrhů. Zákaz se nevztahuje na zasedání či schůze ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů a pohřby.

▶️ Zákaz vstupu cizinců na území ČR z rizikových oblastí
Na území ČR nesmějí vstoupit cizinci z rizikových zemí – z Číny, Jižní Koreje, Íránu, Itálie, Francie, Španělska, Německa, Švýcarska, Norska, Dánska, Holandska, Švédska, Velké Británie, Belgie a Rakouska. Netýká se lidí s trvalým pobytem na území ČR či lidí s dočasným pobytem nad 90 dní, ti se vrátit mohou. Vláda dále zastavila vydávání víz i povolení k pobytu.

▶️ Zákaz cestování českých občanů do rizikových oblastí
Občané ČR nesmějí cestovat do zmíněných rizikových států. Výjimka platí pro řidiče zásobování, vlakové čety, příslušníky integrovaného záchranného systému i lidi, kteří v Německu či Rakousku pracují.

▶️ Zákaz přeshraniční dopravy
Vláda zakázala všem dopravcům mezinárodní přeshraniční osobní dopravy od páteční půlnoci zajišťovat vozidly s kapacitou nad 9 osob dopravu cestujících přes hranice ČR.

▶️ Omezení otevírací doby restaurací
Od pátečních 20 hodin do ranních 6 hodin se omezuje otevírací doba restauračních zařízení. Od pátečních 6 hodin ráno se omezuje také činnost provozoven stravovacích služeb umístěných v nákupních centrech s prodejní plochou nad 5 tisíc metrů čtverečních.

▶️ Uzavření posiloven a wellness
Od pátečních 6 hodin musí být pro veřejnost zavřené některé služby, jako jsou sportoviště (netýká se venkovních), posilovny, wellness služby, koupaliště, solária či zábavní zařízení.

▶️Kontrola na hranicích
Od páteční půlnoci budou na hranicích s Německem a Rakouskem metodické hraniční kontroly. Přechod přes hranice bude možný jen na 11 stanovených místech:
S Německem zůstanou otevřené přechody Strážný, Pomezí nad Ohří, Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Krásný Les, Hora Sv. Šebestiána.
V případě Rakouska jde o přechody Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě a Mikulov.
Pro cizince nebude možné vstupovat z těchto zemí do ČR, jelikož patří mezi zmíněné rizikové oblasti.

▶️ Odložení daňového přiznání a splátek úvěrů
Povinnost podat daňové přiznání se pro fyzické osoby posune o tři měsíce, a to bez nutnosti prokázat důvody související s koronavirem. Nově tedy platí termín 1. červenec, namísto původního konce března. Banky poskytnou občanům a drobným podnikatelům dotčeným koronavirem možnost tříměsíčního odkladu splátek úvěrů.

▶️ Zavřené školy včetně ZUŠ
I nadále platí úterní rozhodnutí vlády o povinném uzavření všech základních, středních škol, vyšších odborných škol a vysokých škol. Nově platí zákaz i pro ZUŠ. Opatření platí do odvolání.