KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Točna nesmí ohrožovat Český Krumlov
Zpět

Točna nesmí ohrožovat Český Krumlov

Přidáno 21. 5. 2015
Ilustrační foto
Jsem zastáncem toho, aby z barokní zahrady v Českém Krumlově zmizelo načerno vybudované otáčivé hlediště. Nepatří tam. Nesmyslné trvání na jeho zachování navíc může pro město znamenat vyřazení ze Seznamu světového dědictví UNESCO.

Stavba otáčivého hlediště přírodního divadla v areálu vzácné historické zahrady vznikla nelegálně na přelomu 80. a 90. let minulého století a má jen dočasné kolaudační povolení. Nejen stanoviska většiny renomovaných odborníků, komisařů UNESCO, ale i obyčejný zdravý úsudek velí tento objekt odstranit. To neznamená zlikvidovat. Pro přírodní divadlo s otáčivým hledištěm by se v krásné krajině jižních Čech našlo jistě jiné zajímavé a romantické místo. A nemuselo by nutně ani opustit město. Nicméně lpění na jeho setrvání na současném místě je spíše typickým českým furianstvím. Smutnou skutečností je, že od upozornění UNESCA, že točna stojící v barokní zahradě je v rozporu s celosvětově platnými úmluvami této všeobecně uznávané organizace, se to stalo oblíbeným tématem populistických tanečků mnoha politiků.
Stále nevyřešená kauza otáčivého hlediště v Českém Krumlově už nyní poškozuje česká města i památky, které kvůli ní marně usilují o zapsání na seznam UNESCO. Naposledy se tam dostala před dvanácti lety židovská čtvrť a bazilika svatého Prokopa v Třebíči. Celkem je českých památek na seznamu dvanáct. A špatně může dopadnout i samotný Český Krumlov, kterému hrozí kvůli točně v barokní zámecké zahradě dokonce vyškrtnutí ze seznamu UNESCO. Tím by nejen rapidně klesl zájem turistů o něj, což by ve svých peněženkách pocítili místní podnikatelé a obyvatelé, ale velmi by utrpěla i pověst České republiky v zahraničí.
Snad tedy zvítězí selský rozum a absurdní černá stavba otáčivého hlediště už konečně opustí  nádhernou barokní zahradu.