KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Hotel Thermal aneb jak se to nemá dělat

Hotel Thermal aneb jak se to nemá dělat

Přidáno 21. 5. 2015
Již několik měsíců trvající podivné tanečky kolem případné privatizace hotelu Thermal v Karlových Varech vytvářejí smutnou kulisu kolem této významné a architektonicky zdařilé stavby. Mimo jiné i dokazují, že to s Babišovou proklamací o manažerském řízení ministerstva financí a státu nebude tak žhavé.

Situace, která tento rok vznikla kolem státního hotelu Thermal, je absurdní a svědčí o diletantismu jeho správce – ministerstva financí. Stručně si shrňme vývoj. Ministr Babiš prohlásil do médií, že by se Thermal měl prodat, protože je podfinancovaný. Tvrdí to i přesto, že poslední dva roky hotel vykazuje několikamilionový zisk, který samozřejmě může využívat i na své případné dofinancování.. Když se proti tomuto prohlášení ministra financí vzedme vlna nevole, ten, v duchu své politiky „hlavně lidi nenaštvat“, bere zpátečku a veřejně tvrdí, že prodej hotelu není vlastně aktuální. Uplyne chvíle a objeví se jeho nová vize – prodat zvlášť venkovní termální bazén, který je organickou součástí hotelu. Nutno ale dodat, že především jsou pod ním a okolo něj velmi lukrativní pozemky.
Stejně jako v případě vyhlášeného záměru prodeje celého hotelu, tak i v tomto případě, však chybí jakékoliv racionální ekonomické zdůvodnění těchto kroků. To je v přímém rozporu  s prohlášeními Andreje Babiše, jak bude řídit svůj rezort manažersky a transparentně.
Nejsem vůbec proti prodeji hotelu Thermal (nesmyslné a divné mi ale připadá odstřihnout od něj bazén  a ten prodávat samostatně). Pokud pro to jsou prokazatelné ekonomické důvody – tedy že hotel je a bude pro stát spíše přítěží, než přínosem, tak se ho zbavme. Takové argumenty však dosud na stůl nikdo nedal.  Nesdílím ani obavy Jiřího Bartošky, ředitele Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, že případný prodej hotelu může ohrozit existenci této akce. Myslím si, že i případný nový majitel Thermalu bude rád, když v jednom týdnu za rok se jeho klientela obohatí o VIP hosty a celebrity. Ano, možná za ubytování budou muset zaplatit standardní cenu. Na tom ale přece není nic nenormálního.
A může se i stát, že unikátnost objektu Thermalu nakonec ocení i ministerstvo kultury a vyhlásí ho za kulturní památku. To by opět dalo zcela jiný směr jeho budoucnosti. Ani resort kultury, ani ministerstvo financí však v této věci žádné jasné stanovisko dosud nedaly. Bohužel. Nahrávají tím totiž různým spekulacím a dohadům. Dění kolem slavného karlovarského hotelu, který dotváří „genius loci“ slavného lázeňského města, totiž rozdmýchává emoce i daleko za jeho hranicemi.  Podivná „mlha“ kolem Thermalu ke zklidnění určitě nepřispěje.