KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2013 Doc. Ing. Jaroslav Polák, DrSc.
Zpět

Doc. Ing. Jaroslav Polák, DrSc.

Přidáno 6. 10. 2013
Ilustrační foto

Kandidát číslo čtrnáct na kandidátní listině pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR konané dne 25.října 2013 a 26.října 2013.

Vážená voličko, vážený voliči,
dovolte mi abych se představil jako kandidát do Poslanecké sněmovny ČR. Volič by měl vědět, koho volí, co kandidát již pro společnost vykonal, a co tedy od něho může očekávat.
Mnozí totiž hodně slibují, a po zvolení se starají především  o získání majetku, co by kde z veřejných prostředků ukradli, a na voliče se vykašlou. To rozhodně není můj případ, své
schopnosti využívám ke službě druhým, a především slabším.

Narodil jsem se v Hořicích, městě kameníků, ale dětství jsem prožil jako nejstarší z pěti sourozenců v Modřanech, tehdy u Prahy. Pamětníci mohli v televizi sledovat několikrát opakované epizody z našeho života po názvem „Klíče“, kde našeho otce hrál nezapomenutelný Vladimír Menšík. Zde jsem vychodil i střední školu a po maturitě vystudoval s vyznamenáním Vysokou školu zemědělskou v Praze. O prázdninách jsem obvykle dřel na polích v Podkrkonoší, na VŠ na zemědělských brigádách. Po roční vojenské službě jsem nastoupil jako odborný asistent odd. virologie do Výzkumného ústavu rostlinné výroby Praha-Ruzyně, kde pracuji dodnes. V srpnu 1968 jsem po invazi v Praze sovětským důstojníkům a vojákům vysvětloval, že strana ani vláda je nepozvala, žádná kontrarevoluce neexistuje, jedná se o okupaci. Posléze jsem byl zajat a eskortován, ale posléze propuštěn jako „pomýlený“. Vědeckou kandidaturu jsem absolvoval v letech 1969-1971 a hodnost CSc. obhájil v roce 1973 v Brně, neboť pražská komise byla v 1971 v důsledku „normalizace“ rozpuštěna. V roce 1988 mi holandská vláda udělila roční stipendium a pracoval jsem ve Wageningen, světovém centru zemědělského výzkumu. V další odborné kariéře jsem mohl pokračovat jako nečlen KSČ až po roce 1989. 17. listopadu 1989 jsem byl se studenty na Národní třídě a dalších demonstracích do konečného vítězství demokracie na Letné. V roce 1992 jsem opět v Brně obhájil a získal vědeckou hodnost DrSc, která byla ve výzkumných institucích rovnocenná hodnosti profesor na vysokých školách. Dále jsem se specializoval na komplexní problematiku a ochranu peckovin proti viru šarky švestky, kde jsem dnes uznávaným světovým odborníkem. Získané poznatky jsem předložil a v roce 1998 obhájil hodnost docenta České zemědělské univerzity v Praze.

    Po listopadu 1989 jsem se též angažoval v komunální politice a v Horoměřicích založil Demokratické sdružení, politický subjekt, který rozhodujícím způsobem ovlivnil rozvoj zaostalé obce rychlou plynofikací, budováním pevných vozovek, atd. Demokratické sdružení se již tehdy rozhodně postavilo proti korupčním a nekalým praktikám  tehdejšího starosty a člena ODS p. Ladislava Blažka. V zastupitelstvu obce jsem zastával různé funkce vč. člena Rady a vždy se důsledně snažil, aby veřejné prostředky byly vynakládány co nejhospodárněji.

    Jako vedoucí vědecký pracovník jsem pracoval v řídících a manažerských funkcích VÚRV Praha-Ruzyně. Od roku 1979 jsem byl 30 let vedoucím odd. virologie a od roku 1992 čtrnáct let ředitelem odboru rostlinolékařství. V 80. létech jsem navrhl a prosadil výrobu protilátek pro diagnostiku rostlinných virů v Československu. Na přelomu století jsem navrhl a prosadil systém certifikace zdravotního stavu výsadbového materiálu ovoce a révy vinné. Čeští pěstitelé včetně zahrádkářů tak kupují v našich ovocných školkách zdravé, viruprosté a výkonné odrůdy ovoce  i révy vinné.  Podílel jsem se na tvorbě několika zákonů zabezpečujících důležité úseky zemědělské činnosti, na zákon o rostlinolékařské péči, o osivách a sadbě, o ochraně genetických zdrojů hospodářsky významných rostlin, mikroorganismů a zvířat.  Publikoval jsem více než 250 původních vědeckých prací, z toho v posledních třiceti létech více než 70 publikací k problematice viru šarky švestky na švestkách, slivoních, meruňkách a broskvoních. Tuto problematiku jsem m.j. přednášel na několika amerických univerzitách a pro vedoucí pracovníky tamní rostlinolékařském služby.

         Po zjištění nebezpečného viru šarky švestky v USA – 1999 a v Kanadě – 2000 jsem komplexní problematiku této choroby peckovin na pozvání Kanadského ministerstva zemědělství přednášel ca 150ti  specialistům  USA a Kanady jako jediný pozvaný řečník. Moje biografie je po řadu let uveřejňována v prestižních biografických časopisech USA – Who is Who in the Science and Engineering (Kdo je kdo ve vědě a inženýrství) a Who is Who in the World (Kdo je kdo ve světě) i      v životopisné encyklopedii předních žen a mužů České republiky  WHO IS…?       (v České republice). V roce 2005 jsem byl v USA jmenován členem Mezinárodního vědeckého týmu pro výzkum biotechnologické švestky, rezistentní k viru šarky švestky.. V roce 2011 jsem byl na pražském jednání tohoto týmu složeného z  vědců USA, Francie, Španělska, Polska , Rumunska a České republiky pověřen koordinací přípravy návrhu na uvolnění modifikované švestky ´HoneySweet´ k pěstování v Evropě a České republice.

             Jako člověk a vědec zastávám pokrokový křesťanský světový názor, stejně tak jako většina zahraničních špičkových vědců v oboru rostlinné virologie, i jako téměř dvě miliardy lidí této planety, kteří jsou společným úsilím schopni čelit narůstajícímu terorismu a totalitě muslimských extremistů. Proto kandiduji do Parlamentu České republiky za KDU-ČSL a jsem členem této politické strany. V dosavadním životě jsem nikdy nekradl, nedopouštěl se korupčního ani jiného jednání či lichvy k obohacování se na úkor ostatních občanů, vždy mi stačil plat, který jsem za svoji práci dostával, i když byl za bolševika velmi mizerný.  V souladu s programem KDU-ČSL  podporuji prorodinnou politiku, rozvoj a vzdělávání mladých lidí včetně sportu ku zdraví, rozvoj školství včetně lepšího ohodnocení práce učitelů, neboť v tom je budoucnost národa. Pracuji pro a zasadím se o výrazné zlepšení zemědělské politiky, ještě před dvaceti léty za ministra Josefa Luxe jsme byli soběstační a dnes přes polovinu potravin dovážíme, živočišná produkce, ovocnářství a zelinářství umírá. Českým lidem bezpečné a zdravotně nezávadné české potraviny! Důchodcům nesmí klesat reálná hodnota důchodu, jako je to v současnosti! Existují řešitelná opatření vč. možného zvýšení odvodů do důchodového fondu o 1 až 2%.

             Ten, kdo mne a kandidáty KDU-ČSL bude volit, má jistotu, že zvolený získanou funkcí nezmění své chování, bude pracovat ve prospěch ostatních, v duchu sociálně tržního hospodářství, které vítězí v sousedním Německu pod vedením CDU/CSU.  Ne levicovému populismu, ne pravicovému liberalismu! Korupce, zlodějina, lichva patří k největším zlům lidské společnosti, tresty za toto příživnictví na slušných lidech je nutno výrazně zvýšit!

 Dovoluji si Vás požádat o preferenční hlas pro osobu, která Vás nezklame.

         Společně s Vámi dáme věci do pořádku.